sobota, 22 marca 2014

szalona Tarta z jabłkami kokosem i nutą migdałową -bez jajek

Brak jajek i duuuuża chęć na kawałek słodyczy ..szybka selekcja szafy i pomysł gotowy. Dziś zmodyfikowana a'la tarta z jabłkami, kokosem i nutką migdału..



Składniki:
-250gram mąki pszennej
-3,5łyżki stołowej oleju
-4łyżki octu jabłkowego
-3średnie jabłka
-szklanka cukru
-aromat migdałowy
-garść migdałów
-3-4 łyżki wiórek kokosowych
-cały cukier wanilinowy (mały)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-250ml zimnego mleka

Rozgrzewamy piekarnik do 180'C z Termoobiegiem .
Mąkę ,proszek do pieczenia oraz sodę mieszamy i przesiewamy do miski. Następnie dodajemy cukier ,cukier wanilinowy ,garść posiekanych migdałów, wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.Następnie wlewamy zimne mleko , aromat migdałowy ,olej, ocet jabłkowy i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji ok 3-4minuty. Blaszkę u mnie do tartej 30cm. smaruję masłem i posypuję bułką tartą.. Przelewam masę. Kolejnym krokiem jest obranie i posiekanie w paseczki jabłka,które według inwencji układamy na czekającej masie. ja uwielbiam kokos więc posypuję jabłka kokosem (ok.1czubatej łyżki). Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 30minut aż ciasto nam się pięknie przyrumieni , czas może różnić się do +/- 5 minut ,a zależy to tylko i wyłącznie od naszych piekarników.. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto jeszcze przez 3 minuty  w piekarniku. Po czasie oczekiwania wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia ..



DODATEK
Z racji takiej że po mimo słodyczy ciasta mój narzeczony jest wielkim łasuchem postanowiłam polać ciasto lukrem ..
a więc :
pół szklanki cukru pudru
łyżka soku z cytryny dla przełamania
2 łyż. gorącej wody

wodę wlewamy co cukru pudru i cytryny , mieszamy do momentu pozyskania odpowiedniej konsystencji i za pomocą łyżki dekorujemy ciasto lukrem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz