piątek, 28 marca 2014

Zeberka

Już od dawna korciło mnie wykonać pięknie pod względem wizualnym wyglądające ciasto..Zeberka to wbrew pozorom jest bardzo proste w wykonaniu. Cudowne w smaku,pomimo prostocie cieszy oko..więc co tu więcej pisać,polecam spróbować i dajcie znać jak wyszło


Składniki
-2Łyżeczki cukru wanilinowego
-1,5 szkl.cukru
-1 szkl. oleju
-1-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-1szkl. wody gazowanej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
-aromat waniliowy
-5jajek
-2 łyżki stołowe kakao
- DODATKOWE 2łyżki mąki
-margaryna i bułka tarta do przygotowania blaszki



WYKONANIE :


Całe jajka wraz z cukrami (wanilinowy+biały) ubić na jednolitą masę. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać na najwyższych obrotach ,kolejnie dodajemy po trochu oleju -miksujemy no i wodę i oczywiście również miksujemy..   Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i na wolnych obrotach mieszamy wszystko ze sobą -prawda że proste i szybkie ?
Teraz bierzemy osobną miske do której przelejemy połowe z wyrobionej masy
-do jednej dosypujemy 2łyżki (NIE więcej) kakao -dokładnie mieszamy by nie było grudek
-a do białej wlewamy aromat (opcjonalnie) i 2 płaskie łyżki mąki pszennej i miksujemy  -dlaczego?- dlatego by nasze ciasto z kakao nie poszło w dół tylko dlatego ,że będzie cięższe.


Piekarnik rozgrzewamy do 200'C po czym gdy wstawimy ciasto zmniejszamy do  180!!! bez termoobiegu.

-Przygotowujemy blachę -smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą..



Teraz czas na przelanie ciasta na blaszkę
-potrzebne będą nam dwie łyżki stołowe
Ciasto nalewany na środek
-najpierw 2łyżki ciemnego ,następnie jasnego i tak do wykorzystania całej masy


całość pieczemy ok 50minut -do suchego patyczka :)
UWAGA ! ważne jest to aby przed zarumienieniem się ciasta nie otwierać piekarnika -gwarancja wygranej czyli -brak zakalca:)




SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz