A więc wcześnie rano wzięłam się do pracy .. W domu podczas pieczenia pachniało obłędnie...cebula,mak,drożdże mmm.
Przepis na moje Cebularze :
Potrzebne składniki na zaczyn:
10g drożczy
1 łyżka -mąki,CIEPŁEGO mleka,cukru
Drożdże rozkruszamy do dużej miski,całość zasypujemy cukrem. Po chwili dodajemy ciepłe mleko i mąkę i całość mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce ,do momentu aż pojawią się bąbelki .
Składniki na ciasto :
*zaczyn zrobiony ze składników powyżej
*5łyżek zimnego mleka (najlepiej2%tłuszczu )
*60g masła +60g margaryny
Drożdże rozkruszamy do dużej miski,całość zasypujemy cukrem. Po chwili dodajemy ciepłe mleko i mąkę i całość mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce ,do momentu aż pojawią się bąbelki .
Składniki na ciasto :
*zaczyn zrobiony ze składników powyżej
*5łyżek zimnego mleka (najlepiej2%tłuszczu )
*60g masła +60g margaryny
Składniki na ciasto :
*zaczyn zrobiony ze składników powyżej
*5łyżek zimnego mleka (najlepiej2%tłuszczu )
*60g masła +60g margaryny
*2jajka
*łyżeczka soli
*łyżeczka cukru
Do zaczynia dodajemy mleko, 1jajko, cukier i sól. Mieszamy powoli dodając mąkę, a na samym końcu roztopione i ostudzone masło i margarynę. Ciasto będzie elastyczne ,i odchodzące od ręki. Formujemy kulę i wkładamy do miski wysmarowanej olejem(tłuszczem) do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Ja z racji okresu grzewczego położyłam miskę nie daleko kaloryfera i dla pewności i lepszego wyrośnięcia przykryłam ręcznikiem.
W tym czasie możemy przygotować
farsz na nasze cebularze :
350-400g -Cebuli
OPCJONALNIE 1,5łyżki stołowej niebieskiego maku
0,5 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz -wedle uznania
2łyżki majeranku (ja majeranek wysypuje najpierw na dłonie po czym rozcieram -dale to lepszy smak i aromat
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5łyżeczki kminku (opcjonalnie, ja dziś nie dałam)
3łyżki oleju rzepakowego ,bądź oliwy z oliwek
wykonanie jest banalnie proste ,istotne jest tylko to ,aby nasza cebula się nie przypaliła i nie zarumieniła , ma być zeszklona i miękka ,dlatego też wszystkie przyprawy dodajemy na końcu ,po wyłączeniu gazu :))
Cebule kroimy w kosteczke (nie za dużą ,ale też nie za małą)
olej wlewamy na patelnie ,dodajemy cebule -włączamy ogień(istotne jest to ,aby cebula wylądowała na zimny tłuszcz)
mieszamy do chwili aż nasza cebulka będzie szklista i miękka ,gdy osiągniemy zamierzony cel , wyłączamy. Dodajemy przyprawy i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie przygotowujemy blachę ,którą wykładamy papierem do pieczenia ..
Po upływie 2godzin bierzemy nasze wyrośnięte ciasto i odrywamy kawałki wielkości małego jabłka ,formujemy z oderwanych kawałków kulkę,którą następnie spłaszczamy w dłoniach ,starajmy się robić małe wgłębienie na środku ,by nałożyć więcej farszu-czynności powtarzamy do wykorzystania wszystkiego ciasta . I układamy na blaszy.
Pozostałe nam jajko roztrzepujemy i smarujemy nim za pomocą pędzelka środek i boki naszych cebularzy.
Nakładamy farsz. Teraz dajmy 40minut aby nasze ciasto wyrosło jeszcze bardziej.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180'C
po upływie 40minut ,wkładamy nasze cebularze do piekarnika i pieczemy ok 20-25min (do momentu zarumienienia ) bez termoobiegu.
Gdy nasze cebularze będą już gotowe,wystawiamy je na kratkę do pieczenia,aby ostygły.
(dodatek )
+ser żółty
do posypania na ostatnie 7minut pieczenia naszych cebularzy
ja nie dałam ,bo nie miałam , ale jeżeli ktoś ma ochote , dlaczego by nie urozmaicać !:)
a teraz życzę ....
Smacznego !:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz